Hönsen

HÖNSEN

 

BÅNGÅSENS LYCKLIGA HÖNS

För oss är djur inte bara djur, de bor här tillsammans med oss och det känns väldigt viktigt att de verkligen har det bra och får leva ett rikt liv. Självklart har alla sina egna personligheter och får sina egna namn, det känns liksom bättre att säga "- Kom Valborg Vinägerflaska!" istället för "-Kom nu hönan!"

 

Att hönsen får leva ett variationsrikt liv där de naturliga drifterna får styra är väldigt viktigt, de ska få möjlighet att rugga när de vill och hur länge de vill. Genom att ge dem värpfoder och driva dem med ljus kan man påverka dem att lägga mer ägg men detta har vi valt bort då detta sliter på hönans kropp och då blir hon inte så gammal. En höna som får rätt förutsättningar kan leva och må bra upp till 15 år, kanske längre. Därför ger vi hönsen fri tillgång på havre, korn, snäckskal och grus. Utöver detta får de vetekli, havregrynsgröt, fil, frukt, bär, grön- och vitkål, bönor, morötter, bröd, majs och melon på sommaren. Ibland blandar vi även i lite nyponskalmjöl och lite andra nyttigheter.

 

De har hela året tillgång till torvbad där de älskar att ligga och bala sig, detta är förutom njutningen väldigt bra för att hålla lössen på avstånd. När vi är hemma får de gå fritt på vår stora och lummiga gård och övrig tid har de tillgång till en rovdjurssäker hönsgård.

 

Att ha höns är en källa till glädje! Att se deras vaggande kroppar frenetiskt leta godsaker och fara iväg som en kanonkula med ett koppel av ha-galna vänner efter sig är helt underbart!

Copyright © All Rights Reserved